Menu

Harkitsetko henkilökohtaista lainaa? Nämä asiat sinun tulee tietää

Jos et ole koskaan hakenut henkilökohtaista lainaa netistä, koko prosessin ymmärtäminen voi tuntua aluksi vaikealta ymmärtää. Tehdäksemme asioista hieman helpompaa, kerromme kaikki tärkeimmät tiedot henkilökohtaisista lainoista. Mitä enemmän tiedät, sitä parempia päätöksiä voit tehdä hakiessasi lainaa itsellesi.

Mikä on henkilökohtainen laina?

Henkilökohtainen laina on eräänlainen osamaksulaina. Osamaksulainassa lainantarjoajalta lainataan tietty kiinteä lainasumma, jota lyhennetään kuukausittain määritetyn maksuaikataulun mukaisesti. Maksuaikataulun pituus voi vaihdella muutamasta kuukaudesta jopa pariin vuoteen.

Mitä eri tyyppisiä henkilökohtaisia lainoja on olemassa?

Henkilökohtaiset lainat voidaan jakaa edelleen kahteen eri alatyyppiin:

  • Vakuudettomat lainat, jossa lainaajalta ei lainan nimen mukaisesti edellytetä vakuuksia tai takaajia.
  • Vakuudelliset lainat, joissa henkilön tulee kiinnittää omaisuuttaan vakuudeksi maksukyvyn varmentamiseksi

Millaisia lainojen korot ovat?

Henkilökohtaisten lainojen korot vaihtelevat hyvin suuresti 5-34% välillä. Yleensä henkilöt, joiden arvioitu maksukyky on hyvä voivat saada lainan pienemmällä korolla, kuin henkilöt joilla on esimerkiksi takanaan erilaisia maksuhäiriöitä.

Täytyykö lainasta maksaa aloitusmaksu?

Jotkut lainantarjoajat veloittavat pienen lisämaksun lainan käsittelystä. Tätä kutsutaan aloitusmaksuksi ja se on yleensä suuruudeltaan 1-6% lainan kokonaissummasta.

Veloitetaanko lisämaksua, jos lainan maksaa takaisin ennenaikaisesti?

Jotkut lainantarjoajat veloittavat pienen lisämaksun, jos maksat koko lainan takaisin ennen maksusopimuksen päätymistä. Tämä johtuu siitä, että lainafirma menettää osan niistä koroista, joita olisit maksanut mikäli olisit pysynyt alkuperäisessä takaisinmaksusuunnitelmassa.

Vaikuttavatko henkilökohtaiset lainat omaan luottoarvioon?

Kyllä – henkilökohtaiset lainat näkyvät luottoarviossasi, ja ne voivat laskea sitä hieman. Kaikenlaisen lisävelan ottaminen vaikuttaa luottoarvioon alentaen sitä, mutta se nousee takaisin, kun koko velka on maksettu takaisin.

Mitä tapahtuu, kun laina on maksettu?

Lainasopimus sinun ja lainantarjoajan välillä katkaistaan, kun koko lainasumma on maksettu takaisin. Jos haluat lainata lisää rahaa samalta lainantarjoajalta, tulee lainaa hakea uudelleen. Tällöin välillenne muodostetaan myös uusi lainasopimus.

Henkilökohtaisia lainoja koskevat säännöt ja ehdot vaihtelevat eri lainantarjoajien välillä. Lisäksi tähän vaikuttaa se, paljonko lainaat rahaa. Muista lukea pikkuprintti aina kun haet henkilökohtaista lainaa, jotta tiedät, mihin olet sitoutumassa.